Je hebt de natuur en je hebt spullen, dingen die door mensen gemaakt zijn. Tussen die twee is altijd een spanning, volgens de Chinezen. Feng Shui is een Chinese leer die vooral gericht is op het reduceren van deze spanning, het herstellen van de harmonie.
De meeste mensen kennen Feng Shui in verband met de inrichting van gebouwen, huizen bijvoorbeeld.
Ik heb net een leuk boekje gelezen dat gaat over het opruimen van rommel in je huis. Clear your clutter with feng shui van Karen Kingston. Leuk boekje, een internationele bestseller zelfs, zegt bol.com. Karen zegt dat als je je rommel opruimt, je je ook beter voelt. Daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Je krijgt meer rust in je hoofd.
Ik merk dat ik minder behoefte heb aan (nieuwe) materiƫle dingen. Echt geluk zit toch van binnen en verder heb je toch maar weinig spullen nodig. De meeste dingen heb ik inmiddels wel. Het kan allemaal meer, groter, beter en duurder, maar dat hoeft van mij niet meer zo. Ik ben tevreden met wat ik heb. Ik kan me niet meer druk maken over bijvoorbeeld weer een nieuwe auto. Het zit 'm voor mij nu meer in kwaliteit dan in kwantiteit.
Ik houd overigens wel van mooie, nieuwe, spannende dingen. De interesse is er wel, maar ik hoef niet zonodig alles zelf te hebben.
Uitzonderingen daargelaten natuurlijk, zoals de gadgets van Apple. ;-) Dat blijven toch leuke hebbedingen.
Afgelopen zomer hingen er hier in Den Haag billboards voor de nieuwe Peugeot 508. Een mooi en sportief karretje. Een van de teksten op de billboards was "You buy it...it owns you.". En zo is het ook vaak denk ik. Eenmaal eigenaar heb je de zorgen voor onderhoud, verzekering en belasting.
Brad Pitt zegt ongeveer hetzelfde "The things you own end up owning you" in de film The Fight Club.
Volgens mij is het ook zo dat dingen een beslag leggen op je mentale capaciteit. Hoe meer spullen, hoe meer dat van je aandacht vergt. Je moet er rekening mee houden. Dat kan een hele belasting zijn.
Vandaar ook dat opruimen zo bevrijdend werkt. Heerlijk, weg ermee, je hoeft er niet meer over na te denken. Afgelopen weekend heb ik mijn boekenkast opgeruimd. Heerlijk, meer dan de helft van de boeken weggedaan. Bij veel boeken dacht ik "Prachtboek", maar ik hoef het niet meer te hebben.
Hoogleraar Mathieu Weggeman (TU Eindhoven) hanteert het principe dat als hij een nieuw boek koopt, er een ander boek weg moet uit zijn boekenkast. Hij wil alleen maar essentiƫle boeken overhouden. Hij zegt: "Mijn filosofie is dat je veel moet weggooien voor je iets overhoudt."
Klik hier voor een korte uitleg over Feng Shui in het Nederlands of hier voor een langere, maar die is dan wel in het Engels.