De volgende boeken gaan mee in de tas op vakantie.
Er zitten geen romans of iets dergelijks bij. Daar ben ik niet van; nooit geweest ook overigens. Nu ik het zo opschrijf zie ik dat reizen en geschiedenis blijkbaar thema's zijn dit jaar.
Grote kans overigens dat ik er maar 2 of 3 kan lezen. De rest blijft dan liggen voor erna...meestal als de avonden weer lang worden. Vaak ook lees ik meerdere boeken tegelijk. Ik lees bijvoorbeeld nu al Paul Therohx, Jared Diamond en luister naar Maarten van Rossem. Kan prima samen. En zo'n boek als Rework, met veel op zichzelf staande hoofdstukken, kan ook goed al zappend gelezen worden.
1. Paul Theroux, the Tao of Travel. Waarin Paul schrijft over wat hij nu de beste reisverhalen vindt.
2. Jared Diamnond, Guns, Germs and Steel. Over Big History. Geschiedenis vanaf de bigbang tot nu. Hoe de mensen de wereld bevolkt hebben, de opkomst en ondergang van beschavingen en waarom bepaalde dingen zijn zoals ze zijn.
3. Stephen Fry, de Fry kronieken. Biografie, deel 1, van deze meesterlijke Engelse komiek.
4. Business Model Generation. Nieuwe manier om bedrijven te starten.
5. Maarten van Rossem, Moderne geschiedenis van de Verenigde Staten. Luisterboek
6. Jason Fried & David Heinemeier Hansson, Rework, Honderden eenvoudige regels voor succes.
7. Wee Kee Jin, Taijiquan Wuwei, a Natural Process. Over de kern van de Taiji methode van Wee Kee Jin.
8. Tijs van den Boomen, ZZP 2010. Handboek voor zelfstandigen.
Wordt vervolgd....
Je kunt elke dag iets nieuws leren. Aandacht voor nieuwe ontwikkelingen op alle terreinen. Dingen waar je iets aan hebt, waar je iets mee kunt, die je vooruit helpen. Met een positieve toon, gericht op elkaar verder helpen.
dinsdag 12 juli 2011
donderdag 7 juli 2011
Alles Online, hoe doe je dat?
Update 18/7: delicious.com
Sinds ongeveer een jaar werk ik niet meer vanuit een vaste werkplek. Ik werk tijds- en plaatsonafhankelijk zoals dat heet. Ik werk dus ook niet meer met een vast apparaat. Thuis heb ik een laptop, op het werk een terminal client (‘’ broodrooster’’) en verder werk ik met m’’n iPad en iPhone. Ook soms nog wel eens op een verdwaalde pc.
Om effectief te kunnen zijn is het nodig dat ik op elke apparaat, overal en op elk moment bij mijn gegevens kan. Dat stelt eisen aan de ICT-middelen waar ik mee werk. Ik kan bijvoorbeeld niet meer mijn documenten alleen op mijn laptop hebben staan. Die heb ik niet altijd bij me.
In dit blogje leg ik je uit wat ik gedaan om dit te realiseren en hoe me dit tot op heden bevalt. Het is een ‘’work in progress’’, ik evolueer nog steeds.
Ik hanteer drie uitgangspunten:
1. Ik sla alles op online; in “the cloud”, zoals dat heet. Dat doe ik al voor documenten, mail en agenda. Ik ga dit doen voor al mijn data, dus ook foto’s, mp3’s e.d.. Online opslag en werken heeft een aantal grote voordelen:
2. Ik probeer zo weinig mogelijk op papier te doen. Ik werk mobiel en wil niet grote stapels papier van hot naar her slepen. Dat is ook uit zelfbehoud: ik gebruik veel documenten. Ik gebruik online-applicaties om de documenten te bewerken en ik gebruik apps om notities, krabbeltjes e.d. op documenten te kunnen maken. Het is even wennen om niets meer op papier te doen. Papier is erg handig om aantekeningen op te maken. Maar het grote nadeel is dat ik het niet makkelijk kan hergebruiken of delen met anderen. Dat kan bij electronische documenten wel. Het maken van annotaties wordt overigens steeds makkelijker en het samen werken aan een document gaat steeds beter.
3. Als je online wilt werken kun je kiezen uit werkelijk honderden tools. De ene is beter hierin, dan ander beter daarin. Ik probeer zo weinig mogelijk verschillende tools te gebruiken en bij degene die ik gebruik kijk ik naast de functionaliteit vooral naar de betrouwbaarheid van de leverancier (wie is het, doen ze het zelf of besteden ze het weer uit en welke voorwaarden hanteren ze) en de mate waarin ze samen kunnen werken met andere tools. Goed is goed genoeg, is mijn motto.
Met deze uitgangspunten in het achterhoofd werk ik op dit moment met de volgende online-diensten. Sommige hebben ook clients voor pc, iPhone, iPad e.d. maar ze zijn allemaal ook volledig te gebruiken via het Web. Je hebt alleen een browser en internetoegang nodig. In een volgende blog ga ik in op welke clients ik gebruik op pc, iPhone en iPad.
Google Apps. (google.nl/apps) Ik gebruik Google Apps voor mijn kantoorautomatisering. Google Apps is hetzelfde als Google Docs, maar dan met een eigen domein. Ons hele gezin gebruikt dit. Google Apps kan ongeveer hetzelfde als Microsoft Office, dus tekstverwerking, spreadsheets, presentaties, mail en agenda’s, maar heeft nog veel meer extra’s zoals een RSS-reader (Google Reader), beheer van je foto’s en video’s (Picassa) en chatten (tekst,video). Microsoft Word kan (veel) meer, maar ik heb meer dan voldoende aan wat de tekstverwerker van Apps kan. Dit blog heb ik er bijvoorbeeld mee geschreven. Ook mijn eigen websites (www.sijtsmas.nl en elkedagietsnieuws.blogspot.com) worden beheerd door Google. Ik hoef alleen de inhoud te maken, Google regelt de rest. Bijvoorbeeld ook dat mijn site er ook op smartphones e.d. altijd prima uitziet, goed te lezen en overzichtelijk. Dat gedoe wil je toch zelf niet meer hebben? Ik heb voor € 20,-- per jaar extra opslagruimte voor gekocht (80 Gb). Dat is meer dan voldoende voor al mijn data. Google regelt nu de backup voor mij. Dat deed ik voorheen online bij KPN Backup Online voor € 5,-- per maand. De Google oplossing is eenvoudig en veel goedkoper. Mocht je erg gehecht zijn aan Microsoft Office, dan kan dat ook. Google heeft plugins voor Outlook en Word. Je bewerkt bestanden met Word en mailt met Outlook, maar je data staat bij Google.
Twitter. (twitter.com) Twitter gebruik ik vooral voor inhoudelijke zakelijke communicatie. Via Twitter blijf ik in contact met mijn netwerk en bouw ik aan mijn eigen netwerk. Erg handig om geinformeerd te blijven. Naast Twitter zelf gebruik ik een beperkt aantal ondersteunende tools zoals Twittercounter (statistieken), Klout (reikwijdte), Twitlistmanager, favstar (populariteit van je tweets) en fllwrs (volgers). Ik gebruik steeds de gratis variant. Diensten als Foursquare -om te zeggen waar je bent- gebruik ik steeds minder. Foursquare is wel handig voor de tips over locaties, zoals het wachtwoord van het lokale Wifi-netwerk.
Evernote. (evernote.com) Dit vind ik de tool om online notities op te slaan. Stukjes uit webpagina’s, foto’’s, documenten, noem maar op. De website is pas sterk verbeterd. Evernote kan goed zoeken, ook in handgeschreven notities op foto’’s bijvoorbeeld. Als je niet meer dan 60 Mb per maand upload, kost het helemaal niets.
Dropbox. (dropbox.com) Is een map op het Internet. Handig om bestanden te delen met anderen. Basisregistratie met 2 Gb aan opslag kost niets. Ik doe hier steeds minder mee. Bestanden delen kan ook goed met Google Apps. Dropbox is vrij duur: $ 99,-- voor 50 Gb opslag per jaar.
Nozbe. (nozbe.com) Fantastische dienst voor het werken met taken en projecten. Helemaal toegespitst op de methode Gettings Things Done van David Allen. Beetje steile leercurve, maar allezins de moeite waard. Basisregistratie kost niets, maar is beperkt in aantal projecten. Wel geschikt om ermee te leren werken, maar je zult zien dat je al snel meer projecten krijgt dan het maximum van 6 in de gratis versie. Heeft ook een hele mooie app voor iPhone en Ipad. Nozbe biedt ook samenwerken voor teams en integratie met Google Agenda, Evernote en Dropbox. Je kunt ook taken maken via Twitter en mail. Ik gebruik het meer en meer.
Delicious. (delicious.com) Al een oudje onder de online diensten, maar ik heb het pas dit jaar ontdekt. Erg handig. Met Delicious heb je je favorieten altijd bij je, je bent niet gebonden aan een vaste computer. Je kunt ook makkelijk tags (trefwoorden) toekennen aan je favorieten zodat je ze makkelijk kunt terugvinden. Erg handig is dat je ook kunt zoeken in de favorieten van anderen, en anderen in jouw favorieten. En je kunt favorieten delen. Dat maakt het een echte sociale toepassing. Met een plugin in je browser kun je al surfend favorieten toevoegen. Erg handig
Is dat allemaal wel veilig?
Ik ben er vast van overtuigd dat het online werken de toekomst heeft. Je gebruikt een dienst zolang je hem nodig hebt. Je hoeft geen hardware of software aan te schaffen en te beheren. Maar zover is het nog niet. Er zijn nog wel wat uitdagingen. Bijvoorbeeld rond je privacy, informatiebeveiliging en het beheer van je eigen data. Voor je spaargeld bestaat er wet- en regelgeving en hebben we De Nederlandse Bank om te controleren dat de banken zich aan de regels houden, zodat je centjes veilig zijn. Iets dergelijks is er nog niet voor de databanken, de bedrijven zoals Google en Microsoft, waar je je data kunt bewaren. Dat is wel hard nodig.
De EU, mevr. Kroes, werkt hier aan. Het is nu nog een groot grijs gebied. Deze week werd bijvoorbeeld bekend dat Microsoft data van klanten die opgeslagen is in Europa, op verzoek moet leveren aan de Amerikaanse Overheid. De data staat in Europa, maar Microsoft is een Amerikaans bedrijf en moet zich dus houden aan de Amerikaanse regelgeving. Dat is niet gewenst. Ik verwacht echter dat dit soort dingen snel tot het verleden zal behoren. Deze onduidelijkheid is slecht voor de business. De EU heeft het al opgepakt.
Duidelijkheid, transparantie en adequate wet- en regelgeving zijn noodzakelijk om vertrouwen te creeeren. Dat is er nog niet, maar dat houdt mij niet tegen. De data die ik online bewaar is niet vertrouwelijk van karakter. Ik vind de voordelen voor mij veel groter dan de nadelen. Het aantal mensen dat online werkt, neemt nog steeds enorm toe. Google heeft nu al meer dan 30 miljoen klanten wereldwijd voor Google Apps. Facebook heeft meer dan 700 miljoen leden en, in Nederland, bewaren 10 miljoen mensen van alles en nog wat op Hyves. Online opslag en werken is here to stay.
Sinds ongeveer een jaar werk ik niet meer vanuit een vaste werkplek. Ik werk tijds- en plaatsonafhankelijk zoals dat heet. Ik werk dus ook niet meer met een vast apparaat. Thuis heb ik een laptop, op het werk een terminal client (‘’ broodrooster’’) en verder werk ik met m’’n iPad en iPhone. Ook soms nog wel eens op een verdwaalde pc.
Om effectief te kunnen zijn is het nodig dat ik op elke apparaat, overal en op elk moment bij mijn gegevens kan. Dat stelt eisen aan de ICT-middelen waar ik mee werk. Ik kan bijvoorbeeld niet meer mijn documenten alleen op mijn laptop hebben staan. Die heb ik niet altijd bij me.
In dit blogje leg ik je uit wat ik gedaan om dit te realiseren en hoe me dit tot op heden bevalt. Het is een ‘’work in progress’’, ik evolueer nog steeds.
Ik hanteer drie uitgangspunten:
1. Ik sla alles op online; in “the cloud”, zoals dat heet. Dat doe ik al voor documenten, mail en agenda. Ik ga dit doen voor al mijn data, dus ook foto’s, mp3’s e.d.. Online opslag en werken heeft een aantal grote voordelen:
- Het staat altijd aan. Ik kan er 24 uur per dag bij, 7 dagen per week. De servicetijden van ICT-afdelingen van veel bedrijven zijn veel beperkter.
- Ik kan op elke locatie bij mijn data. Thuis, onderweg, op het werk, in Hong Kong, in de trein, het maakt werkelijk niet uit. Het enige dat ik nodig heb is een browser en internettoegang.
- Ik kan bij m’n gegevens op een willekeurig apparaat: pc, laptop, iPad, iPhone. Ook hiervoor geldt eigenlijk: een browser en internet, meer is niet nodig.
- Ik hoef veel minder beheer te doen. Zo hoef ik geen backups meer te maken van mijn data. Ik ben er vast van overtuigd dat dit de richting is voor de toekomst: ICT als nutsfunctie, zoals water en electriciteit. Je gebruikt het zonder veel zorg te hebben over hoe het gemaakt wordt.
2. Ik probeer zo weinig mogelijk op papier te doen. Ik werk mobiel en wil niet grote stapels papier van hot naar her slepen. Dat is ook uit zelfbehoud: ik gebruik veel documenten. Ik gebruik online-applicaties om de documenten te bewerken en ik gebruik apps om notities, krabbeltjes e.d. op documenten te kunnen maken. Het is even wennen om niets meer op papier te doen. Papier is erg handig om aantekeningen op te maken. Maar het grote nadeel is dat ik het niet makkelijk kan hergebruiken of delen met anderen. Dat kan bij electronische documenten wel. Het maken van annotaties wordt overigens steeds makkelijker en het samen werken aan een document gaat steeds beter.
3. Als je online wilt werken kun je kiezen uit werkelijk honderden tools. De ene is beter hierin, dan ander beter daarin. Ik probeer zo weinig mogelijk verschillende tools te gebruiken en bij degene die ik gebruik kijk ik naast de functionaliteit vooral naar de betrouwbaarheid van de leverancier (wie is het, doen ze het zelf of besteden ze het weer uit en welke voorwaarden hanteren ze) en de mate waarin ze samen kunnen werken met andere tools. Goed is goed genoeg, is mijn motto.
Met deze uitgangspunten in het achterhoofd werk ik op dit moment met de volgende online-diensten. Sommige hebben ook clients voor pc, iPhone, iPad e.d. maar ze zijn allemaal ook volledig te gebruiken via het Web. Je hebt alleen een browser en internetoegang nodig. In een volgende blog ga ik in op welke clients ik gebruik op pc, iPhone en iPad.
Google Apps. (google.nl/apps) Ik gebruik Google Apps voor mijn kantoorautomatisering. Google Apps is hetzelfde als Google Docs, maar dan met een eigen domein. Ons hele gezin gebruikt dit. Google Apps kan ongeveer hetzelfde als Microsoft Office, dus tekstverwerking, spreadsheets, presentaties, mail en agenda’s, maar heeft nog veel meer extra’s zoals een RSS-reader (Google Reader), beheer van je foto’s en video’s (Picassa) en chatten (tekst,video). Microsoft Word kan (veel) meer, maar ik heb meer dan voldoende aan wat de tekstverwerker van Apps kan. Dit blog heb ik er bijvoorbeeld mee geschreven. Ook mijn eigen websites (www.sijtsmas.nl en elkedagietsnieuws.blogspot.com) worden beheerd door Google. Ik hoef alleen de inhoud te maken, Google regelt de rest. Bijvoorbeeld ook dat mijn site er ook op smartphones e.d. altijd prima uitziet, goed te lezen en overzichtelijk. Dat gedoe wil je toch zelf niet meer hebben? Ik heb voor € 20,-- per jaar extra opslagruimte voor gekocht (80 Gb). Dat is meer dan voldoende voor al mijn data. Google regelt nu de backup voor mij. Dat deed ik voorheen online bij KPN Backup Online voor € 5,-- per maand. De Google oplossing is eenvoudig en veel goedkoper. Mocht je erg gehecht zijn aan Microsoft Office, dan kan dat ook. Google heeft plugins voor Outlook en Word. Je bewerkt bestanden met Word en mailt met Outlook, maar je data staat bij Google.
Twitter. (twitter.com) Twitter gebruik ik vooral voor inhoudelijke zakelijke communicatie. Via Twitter blijf ik in contact met mijn netwerk en bouw ik aan mijn eigen netwerk. Erg handig om geinformeerd te blijven. Naast Twitter zelf gebruik ik een beperkt aantal ondersteunende tools zoals Twittercounter (statistieken), Klout (reikwijdte), Twitlistmanager, favstar (populariteit van je tweets) en fllwrs (volgers). Ik gebruik steeds de gratis variant. Diensten als Foursquare -om te zeggen waar je bent- gebruik ik steeds minder. Foursquare is wel handig voor de tips over locaties, zoals het wachtwoord van het lokale Wifi-netwerk.
Evernote. (evernote.com) Dit vind ik de tool om online notities op te slaan. Stukjes uit webpagina’s, foto’’s, documenten, noem maar op. De website is pas sterk verbeterd. Evernote kan goed zoeken, ook in handgeschreven notities op foto’’s bijvoorbeeld. Als je niet meer dan 60 Mb per maand upload, kost het helemaal niets.
Dropbox. (dropbox.com) Is een map op het Internet. Handig om bestanden te delen met anderen. Basisregistratie met 2 Gb aan opslag kost niets. Ik doe hier steeds minder mee. Bestanden delen kan ook goed met Google Apps. Dropbox is vrij duur: $ 99,-- voor 50 Gb opslag per jaar.
Nozbe. (nozbe.com) Fantastische dienst voor het werken met taken en projecten. Helemaal toegespitst op de methode Gettings Things Done van David Allen. Beetje steile leercurve, maar allezins de moeite waard. Basisregistratie kost niets, maar is beperkt in aantal projecten. Wel geschikt om ermee te leren werken, maar je zult zien dat je al snel meer projecten krijgt dan het maximum van 6 in de gratis versie. Heeft ook een hele mooie app voor iPhone en Ipad. Nozbe biedt ook samenwerken voor teams en integratie met Google Agenda, Evernote en Dropbox. Je kunt ook taken maken via Twitter en mail. Ik gebruik het meer en meer.
Delicious. (delicious.com) Al een oudje onder de online diensten, maar ik heb het pas dit jaar ontdekt. Erg handig. Met Delicious heb je je favorieten altijd bij je, je bent niet gebonden aan een vaste computer. Je kunt ook makkelijk tags (trefwoorden) toekennen aan je favorieten zodat je ze makkelijk kunt terugvinden. Erg handig is dat je ook kunt zoeken in de favorieten van anderen, en anderen in jouw favorieten. En je kunt favorieten delen. Dat maakt het een echte sociale toepassing. Met een plugin in je browser kun je al surfend favorieten toevoegen. Erg handig
Dit zijn de belangrijkste onlinediensten die ik op dit moment gebruik.
Is dat allemaal wel veilig?
Ik ben er vast van overtuigd dat het online werken de toekomst heeft. Je gebruikt een dienst zolang je hem nodig hebt. Je hoeft geen hardware of software aan te schaffen en te beheren. Maar zover is het nog niet. Er zijn nog wel wat uitdagingen. Bijvoorbeeld rond je privacy, informatiebeveiliging en het beheer van je eigen data. Voor je spaargeld bestaat er wet- en regelgeving en hebben we De Nederlandse Bank om te controleren dat de banken zich aan de regels houden, zodat je centjes veilig zijn. Iets dergelijks is er nog niet voor de databanken, de bedrijven zoals Google en Microsoft, waar je je data kunt bewaren. Dat is wel hard nodig.
De EU, mevr. Kroes, werkt hier aan. Het is nu nog een groot grijs gebied. Deze week werd bijvoorbeeld bekend dat Microsoft data van klanten die opgeslagen is in Europa, op verzoek moet leveren aan de Amerikaanse Overheid. De data staat in Europa, maar Microsoft is een Amerikaans bedrijf en moet zich dus houden aan de Amerikaanse regelgeving. Dat is niet gewenst. Ik verwacht echter dat dit soort dingen snel tot het verleden zal behoren. Deze onduidelijkheid is slecht voor de business. De EU heeft het al opgepakt.
Duidelijkheid, transparantie en adequate wet- en regelgeving zijn noodzakelijk om vertrouwen te creeeren. Dat is er nog niet, maar dat houdt mij niet tegen. De data die ik online bewaar is niet vertrouwelijk van karakter. Ik vind de voordelen voor mij veel groter dan de nadelen. Het aantal mensen dat online werkt, neemt nog steeds enorm toe. Google heeft nu al meer dan 30 miljoen klanten wereldwijd voor Google Apps. Facebook heeft meer dan 700 miljoen leden en, in Nederland, bewaren 10 miljoen mensen van alles en nog wat op Hyves. Online opslag en werken is here to stay.
Land: Nederland
Nederland
Abonneren op:
Posts (Atom)