Cloud computing is het werken met applicaties zonder dat je ze hoeft te installeren op de pc of laptop. Bijvoorbeeld email, tekstverwerking en andere typische kantoorapplicaties. Bedrijven als Google, maar binnenkort ook Microsoft bieden dit aan. Ik denk dat dit de toekomst wordt. Je bewaart je data op een veilige manier op het internet en je kunt er overal ter wereld bij. Backups maken is niet meer nodig en je staat nooit met de mond vol tanden omdat je een bestand niet bij je hebt.
Voor bedrijven is een extra voordeel dat de kosten per medewerker dramatisch lager zijn dan de standaard kosten als je alles zelf doet. Dit kan wel eens 50 tot 100 keer goedkoper zijn. Bijvoorbeeld bij Google kost een account met de standaard kantoorautomatiseringsapps ongeveer € 5,-- per maand. Microsoft zal niet veel duurder worden.In deze tijden van bezuinigen zijn dat valide redenen om over te stappen.
IT-afdelingen hameren vaak op de veiligheidsrisico's van Cloud Computing. Daar zit wel wat in, maar er ik denk dat het belangrijk is om een onderscheid te maken tussen mogelijke risico's en echte risico's. Denk ook eens goed na over hoe het nu binnen de eigen organisatie geregeld is. Een dergelijke analyse kan soms ontluisterend zijn. Worden de eigen medewerkers bijvoorbeeld gescreened, wordt de eigen data versleuteld opgeslagen, kunt u een beschikbaarheid van 99,9% garanderen klokje rond? Om zomaar eens een paar voorbeelden te geven.
Bedrijven kunnen ook kiezen voor een private cloudtoepassing. Dan zijn er meer waarborgen ten aanzien van de security. Daar hangt dan wel weer een hoger prijskaartje aan.
Wie werkt er nu met Cloud Computing? Zomaar wat recente voorbeelden:
- 8 miljoen scholieren in de VS werken met Google Apps.
- 55.000 medewerkers van Ahold. Vervangt Lotus Notes voor Google Apps.
- 11.000 medewerkers van de KLM.
- 30.000 medewerkers van Minnesota State Government. 30.000 mailaccounts naar Microsoft.
- 30.000 medewerkers van de City of Los Angeles
Dit zijn allemaal gebruikers van standaard kantoorapps zoals mail en tekstverwerking. Maar ook gespecialiseerde apps zijn in opkomst. Erg populair voor CRM-toepassingen is bijv. Salesforce.com, ook beschikbaar in het Nederlands.
Wordt ongetwijfeld vervolgd...