maandag 29 november 2010

Geschiedenis van de wereld

Het British Museum en de BBC werken samen aan een fantastisch project: de geschiedenis van de wereld aan de hand van 100 objecten.

Neil MacGregor, de directeur van het museum, vertelt elke week, met zijn prachtige Engelse stem, over één object. Aan de hand van dat object kom je veel te weten over de plaats waar het gebruikt werd, de samenleving en de impact die het gehad heeft op de geschiedenis. Er zijn soms gevolgen waar je niet zo 1-2-3 aan denkt. De aanwezigheid van een schrijftablet zegt bijvoorbeeld ook iets over het nivo van ontwikkeling van een samenleving. Er zijn mensen die kunnen schrijven, er is onderwijs van een zeker nivo, er worden zaken vastgelegd (administraties, wetgeving) en zo voort. Zo gaat het vaak niet om het object op zich, maar ook over de context.

Even terzijde. Deze aanpak heeft een verband met een recente tak van de geschiedenis: Big History. Hierin wordt de geschiedenis van de hele wereld vanaf big-bang tot nu in één keer behandeld. Dit levert ook interessante resultaten op. Ik kom hier binnenkort op terug. Nu weer terug naar Neil.

Het aardige vind ik dat het een radioprogramma is dat uitgezonden werd op BBC Radio 4. Je ziet dus het object waar het over gaat helemaal niet! Wat ik nu zo goed vind aan het programma -en aan de makers- is dat dit eigenljk helemaal niet uitmaakt. Ik beluister de programma's als podcast op mijn iPhone op weg naar m'n werk. Ik droom dan lekker weg bij de stem van Neil en ga helemaal op in het verhaal. Ze duren 10-15 minuten dus dat is net een mooie lengte voor een ritje.

Het eerste object was de mummie van Hornedjitef


en het laatste object, heel modern, een lamp op zonne-energie.


Je zou het niet zo zeggen, maar deze lamp heeft een enorme impact in de arme gebieden op de wereld. Zo sterven er dankzij deze lamp minder mensen aan de dampen van benzine om huizen te verlichten. Ook kunnen arme mensen langer studeren omdat ze dankzij deze lamp niet hoeven te stoppen als het donker wordt. Ik zou zeggen: download de episode en luister en oordeel zelf. Alle afleveringen zijn ook beschikbaar via iTunes (podcast).

Er is ook een mooie website met foto's van de objecten. Website A History Of the World  Het aardige van deze site is dat mensen foto's van voor hen belangrijke objecten kunnen uploaden met een kort verhaal erbij.
Dit is razend populair.


donderdag 11 november 2010

Even chillen

Soms zijn de dingen net even anders dan je zou verwachten. Bijvoorbeeld als je hard wilt werken en veel resultaat wilt behalen dan is het goed om af en toe even iets totaal anders te doen. Even een pauze in te lassen. Dat is blijkbaar nodig om je hersens in topconditie te houden.

Voor veel mensen, vooral Calvinistische Nederlanders denk ik dan, is dit moeilijk te accepteren. Die gaan uit van het idee dat hard werken vooral en alleen maar zwoegen betekent. Net zolang totdat de klus geklaard is. Ik ben meer van de aanpak die ervoor zorgt dat ik mijn denkvermogen optimaal kan inzetten. Dat is een combinatie van hard werken met op z'n tijd ontspanning.

Echt vreemd is dit niet. In de sport is dit vrij normaal. Je levert een bepaalde prestatie en daarna is rust nodig om te herstellen en om ervoor te zorgen dat je in de toekomst een nog betere prestatie kunt neerzetten. Ik heb bijvoorbeeld geleerd bij hardlopen dat ik na een training 2 tot 3 dagen rust moet inbouwen zodat m'n lichaam zich kan herstellen. Niet meer dan 2 tot 3 dagen want dan is het effect van de training weer weg. Kun je weer opnieuw beginnen. Maar als ik me houd aan 2 tot 3 dagen rust,dan gaat het van week tot week beter.

In de moderne psychologie bestaan ook steeds meer inzichten over de werking van de hersenen die dit ondersteunen. Het gaat er eigenlijk niet om dat je ontspant (=niks doet), maar het idee is meer dat je andere delen van de hersens activeert. Niet alleen rationeel denken, maar ook andere dingen doen. Daardoor werken de hersens als geheel beter en ben je effectiever in je resultaten. Je creativiteit wordt er door ondersteund.

Twee voorbeelden. Google heeft een soort capsules waar medewerkers een kort slaapje in kunnen doen (powernap). Zo'n kort slaapje blijkt namelijk heel effectief te zijn. Even na de lunch een half uurtje slapen en je bent weer als nieuw. Klik  http://goo.gl/egrM voor meer info.

 

Het ziet er wel cool uit. Goed idee ook voor thuis.

Voor wie niet bij Google werkt, heb ik een alternatief. Dat is  http://bomomo.com/. Ook een goede manier om eens iets geheel anders te doen. Klik gewoon maar wat en kijk wat er gebeurd. Ideaal voor saaie vergaderingen.

Wat doe jij nu om even bij te komen....zodat je daarna weer met volle kracht vooruit kunt?

vrijdag 5 november 2010

Harry Mulisch


Van de week is Harry Mulisch overleden. Fantastische schrijver met ook hele duidelijke opvattingen over van alles en nog wat. Wat dat betreft nog echt een schrijver oude stijl. Iemand die niet alleen boeken schrijft, maar ook meningen heeft over de wereld om hem heen. Meningen die ertoe doen moet ik er wel snel bijzeggen, want tegenwoordig hebben zeer veel mensen een mening, maar deze is vaak -vind ik- weinig doordacht en doet er dan ook weinig toe.

De Romeinse senator Cato (de oudere) zei al: "Vermijd woordenwisselingen met kletskousen. Elk kreeg een tong, een enkeling verstand.". Een waar woord.

Harry Mulisch heeft ook een interessante mening over het verschil tussen lectuur en literatuur. Volgens hem is het kenmerkende verschil dat je bij lectuur iets leert over de wereld en bij literatuur over jezelf.

Je kunt bijvoorbeeld een verhaal lezen over een groot onrecht en dan bij jezelf nagaan hoe jij je zou gedragen in die situatie. Of een boek over een moordenaar, een passioneel liefdesverhaal , een psychologische thriller en ga zo maar door. Het kan natuurlijk overal over gaan.

Het is een uitspraak om eens over na te denken. Volgens mij zit er wel wat in.

Van welk boek of verhaal heb jij onlangs iets geleerd over jezelf?

dinsdag 2 november 2010

I have no special talents. I am only passionately curious


Dat schreef Albert Einstein in een brief aan een vriend. Ik heb dat nou ook. Ik ken mensen die ontzettend handig zijn. Wat hun ogen zien maken hun handen, zeg maar. En weer anderen die goed dingen kunnen organiseren, leiding geven, tuinen ontwerpen, computerprogramma's bouwen en ga zo maar door.

Wat ik zo knap vind aan veel mensen is dat ze focus kunnen aanbrengen. Ze kunnen zich richten op een paar dingen en die dan ook goed doen en afmaken. Althans, zo lijkt het.

Dat vind ik heel moeilijk. Ik zelf ben eigenlijk overal wel in geïnteresseerd, ik wil weten hoe iets werkt "What makes it tick"? Dat stopt eigenlijk nooit. Ik zie elke dag wel wat. Dat is ook de aanleiding geweest voor deze blog. Zit ook in m'n sterrenbeeld: Tweeling.

Wat heb jij nou meegemaakt vandaag (klein/groot) waar je iets van geleerd hebt?